čtvrtek 19. července 2012

Materiály na zahradní nábytek

Nábytek na zahradu nebo třeba na balkón se vyrábí v zásadě pouze z několika druhů materiálu. Tyto materiály byly vyzkoušeny a nebo dokonce vyvinuty právě pro tyto účely. To znamená že je odzkoušena jejich odolnost vůči vnějším vlivům jako je déšť, vítr nebo spadané listí a podobné nečistoty. Problémem u nábytku používaného na zahradě může být i vlhko ze země. Tyto materiály však těmito vlivy netrpí nebo jejich účinek potlačují. U materálů na zahradní nábytek také byla vytvořena i ochrana, kterou je pravidelně potřeba provádět, aby váš nábytek vydržel co nejdéle. Teď už ale k samotným materiálům:

1) Ratanový zahradní nábytek

Liány ratanu


Nábytek z ratanu je asi volba, která bude do vaší zahrady sedět, pokud máte zahradu laděnou do čistě přírodního stylu. Pokud ve vašem zahradním koutku, kde chystáte posezení nevyčnívá žádný prvek, z něhož by čišelo, že je vytvořen lidmi, potom by byl ratanový nábytek vhodnou volnou pro vás. Přírodněji vypadající materiál totiž nenajdete.Ratan je přírodní materiál, který pochází z asijských pralesů. Jde o liánu, která může dosahovat délky až dvě stě metrů. Tento materiál je lehce ohebný a proto je z něj možno po naimpregnování tvořit košíky, klepadla na koberce nebo právě nábytek.

2) Teakový nábytek na zahradu nebo balkón

V poslední době je moderní nábytek z teaku. Je to opět přírodní dřevina, která je obecně považována za velice kvalitní dřevo a bývá často také poměrně drahá. Z toho tropického dřeva jsou dokonce stavěny paláce nebo mosty! Nábytek z tohoto dřeva je drahý zejména proto, že je potřeba do Evropy tuto surovninu dovézt hlavně z jihovýchodní Asie.
Obrovskou výhodou tohoto dřeva je to, že zde nemá své přirozené škůdce a tak poměrně dobře odolává těmto vlivům a stačí ho párkrát natřít speciálním olejem, který vám v obchodě ve kterém budete tento nábytek nakupovat jistě doporučí.
Podobným materálem jsou severské borovice KWA nebo červenohnědé meranti ze severských zemí. I ty musí urazit tisíce kilometrů než se dostanou ke středoevropskému zákazníkovi.

Stůl z teakového dřeva

3) Imitace ratanu na zahradním nábytku

Oblíbeným způsobem, jak vyrobit zahradní nábytek nebo nábytek na balkón je použít umělý materiál, který vzniknul tak, že se jeho výrobci inspirovali přírodním ratanem. S tímto materiálem jste se již určitě setkali a nutno říct, že vypadá opravdu hezky. Je moderní a decentně vypadající zároveň.
Vlákna, která se používají na výplety těchto křesel a lehátek jsou z polyetylenového materiálu, který byl vyvinut přímo na míru potřebám zahradního nábytku. Neskutečnou výhodou proto je, že se o zahradní nábytek z tohoto materiálu nemusíte prakticky starat nepodléhá blednutí sluncem, nepraská ani se neloupe. Pokud vám tedy nevadí, že se nebude jednat o čistě přírodní nábytek, může být imitace ratanu dobrá volba. Vypadá totiž přírodně a zároveň využívá všechny výhody moderního materiálu

4) Oblíbený zahradní nábytek z hliníku

Hliník je naopak umělým materiálem, který rozhodně nebudí dojem přírodního posezení. Do některých zahrad nebo na balkón se to hodí, ale pro ty, kteří chtějí svou zahradu udržet v přírodním duchu výrobky z tohoto materiálu nedoporučujeme.
Ve skutečnosti se k výrobě těchto židlí, křesel, nohou stolů nebo zahradních lehátek nepoužívá hliník, nýbrž slitina hliníku a mědi. Mědi je v této slitině jen asi 4-6% a tak lehkost hliníku jen nepatrně zhorší, ale až pětkrát se pak nábytku zvýší odolnost a tvrdost. Rozumná volba.
Hliníkový zahradní nábytek je rozhodně zajímavá alternativa, především pro svou hmotnost. Není problém přenést židle nebo dokonce stůl do sklepa nebo do garáže. Přemisťovat hliníkové židle zvládnou i příslušnice něžného pohlaví nebo děti.

5) Bytelný zahradní nábytek z masivu

Další možností, z čeho vyrobit zahradní nábytek je nábytek z masivu. Takový nábytek je opravdu kvalitní a bytelný, na druhou stranu je možná škoda, investovat do tak kvalitního materiálu, který příjde na zahradu a bude vystaven všem povětrnostním vlivům. Pokud totiž nepůjde o dřevo z nějaké exotické dřeviny, tak jak je popisováno v bodu 2 může dojít k brzkému poškození hnilobou nebo napadení nějakým parazitem, který váš zahradní nábytek znehodnotí a to by byla škoda.
Masiv jako materiál je vhodnější použít do interiéru, kde působí opravdu dobře, robusně a honosně. Například postele z masivu jsou jednou z nejlepších investice. Taková postel se totiž jentak nerozvrže a vydrží dlouhá léta.

2 komentáře:

  1. Ahoj, my jsme si letos na jaře koupili dřevěný zahradní nábytek . Vybírali jsme si rovnou celé zahradní sestavy, takže jsme si objednali stůl a šest židlí, abychom měli židle i pro návštěvu. Objednáváme skoro všechno přes internet a koupě nábytku přes internet jsem se vůbec nebála.

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel dřevo není na údržbu nejlacinější a navíc dost trpí. Takže my si pořídily umělý ratan tady. Máme hodně známých, co mají právě ratanový nábytek. A už jsme si i vyzkoušeli u nich sezení.

    OdpovědětVymazat